КИЕВ
15:32
Брюссель
14:32
Москва
16:32
Вторник, 14 мая 2024
 » Вернуться к разделу Новости » Вернуться к разделу Правовая     

Парламент ухвалив закон про трансплантацію

 

Українське законодавство наблизили до міжнародних стандартів  у сфері трансплантації. Народні депутати ухвалили у другому читані та в цілому  Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині". «За» проголосували 320  парламентарів.

 



 

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що метою законодавчого акту є забезпечення побудови дієздатної та ефективної системи трансплантації в Україні, приведення національного законодавства у відповідність до міжнародних актів у сфері трансплантації, а також зменшення надмірної зарегульованості в цій сфері.

 

Закон встановлює, що Державна інформаційна система супроводу трансплантації складається з Єдиної державної інформаційної система трансплантації та Державної інформаційної системи трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин.

 

Також пропонується визначити, що до початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ) , але не пізніше 1 січня 2021 року положення цього Закону щодо використання ЄДІСТ для проведення трансплантації не застосовуються. Натомість організація трансплантації здійснюється на основі інформації, що міститься на паперових носіях.

 

Пропонуються зміни в частині регулювання трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин, які дозволять налагодити механізм взаємодії з реєстрами гемопоетичних стовбурових клітин за кордоном та використовувати недержавні реєстри для наповнення національної бази даних донорів гемопоетичних стовбурових клітин.

 

Законом також пропонується замінити центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією на координаційний центр з питань трансплантації – спеціалізовану державну установу, яка виконує функції у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією, яка утворюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

 

Загалом пропонується внести зміни до вісімнадцяти статей та двох пунктів прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині", уточнити норми, що стосуються питань трансплантації, Основ законодавства України про охорону здоров'я, розширити можливості розвитку медичної науки шляхом внесення доповнення до статті 6 Закону України "Про поховання та похоронну справу".

 

З метою підвищення захисту діяльності в сфері трансплантації пропонується деталізація складу злочину, передбаченого частиною першою статті 143 Кримінального кодексу України, та доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення новою статтею 452 щодо порушення встановленого порядку внесення інформації до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

Нагадаємо, раніше у МОЗ повідомляли, що прийняття закону про трансплантацію дозволить  створити дієву систему трансплантації.

Читайте також, у Черкасах вперше провели трансплантацію кісткового мозку

 

 

 

 

 
 

Публикации

карабаська війна, вірменія, азербайджан, путін, туреччина, віталій портников,  карабахская война, Армения, Азербайджан, Путин, турция, Виталий Портников.
Віталій Портников заявив, що вузол кривавої мотузки Азербайджану і Вірменії знаходиться в Кремлі
  «Як і говорив Путін, азербайджанські райони повертаються Азербайджану. На територію Карабаху - без Шуші - вводяться російські війська, які будуть залишатися на його території як завгодно довго - 5 років з автоматичним продовженням на чергові п'ять років, якщо жодна зі сторін не заявить за 6 місяців до закінчення строку про свій намір припинити їхнє перебування», - написав він у своєму блозі.   За його словами, президент Азербайджану Ільхам Алієв був у цьому нападі не просто державним діячем, який хотів відновити територіальну...
Кривонос
ЗМІ: «Новий “майдан” не за горами: людина Порошенка в РНБО Сергій Кривонос активно готує державний переворот»
За словами ветеранів АТО, Сергій Кривонос не та людина, за яку себе видає. «Ми знайомі з Сергієм Григоровичем вже більше 10 років. У 2014 році ми всі разом вирушили на Схід, захищати нашу країну і український народ. Те,...
Іван Фурсенко: У Держбюджеті-2021 немає інструментів для відновлення економіки, там є лише «плюшки» для нардепів
  «Після першого читання  з Державного фонду регіонального розвитку, який є одним із головних  для місцевого самоврядування, народні депутати вирізали велику частину. Громади просили 14,2 млрд грн, а...


Пресс-релизы

На фестивалі “Тепле Різдво” виступить діджей з Південної Іспанії Javiro
У Яремче (Івано-Франківська область) стартував найдовший за тривалістю різдвяний фестиваль "Тепле Різдво". 29 грудня на фестивалі відіграє кілька потужних сетів діджей з Південної Іспанії Javiro (Хавіро). Хавіро досліджує вплив тропічної музики на музичні стилі світу.   Музикант є співдиректором унікального проекту Вапапура (Wapapura), мета якого - задіяти акустичний потенціал простору для музичних концертів. Хавіро є одним з засновинків перших денних танцювальних вечірок просто неба в Іспанії та Колумбії. Це вже другий виступ Хавіро в... Подробнее
Свято для всієї країни - фестиваль "Тепле Різдво"
Свято для всієї країни - фестиваль "Тепле Різдво" 25 грудня о 18:00 у місті Яремче (Івано-Франківська область) відкривається найдовший за тривалістю фестиваль в Україні "Тепле Різдво", який триватиме на головній площі... Подробнее
Із України намагаються вивезти сотні кг дорогоцінного каміння
Працівниками митного поста «Бориспіль-аеропорт» Київської митниці Державної фіскальної служби зафіксовано чергові спроби незаконного вивезення за межі України значної партії дорогоцінного каміння - ЗАГАЛОМ... Подробнее

Украина региональная


map background
1
2
3

Обзор сети

Разместить рекламу